Tapinstallaties

Fustendoorstroom, toch getapt bier bij beperkte ruimte.

Als je te weinig ruimte hebt onder je bar, is het mogelijk om bier via een doorstroominstallatie te tappen. Door middel van koolzuurgas krijgt het bier dan de juiste schuimkraag en stroomt het naar de tapkraan. Om het bier op de juiste temperatuur te krijgen, stroomt het door rvs-spiraalvormige bierleidingen van ongeveer 20 meter in een koelwaterbak van ongeveer één graad Celsius. Altijd koud bier dus.

Kenmerken:

  • Geschikt voor verbruik van 75 tot 150 HL per jaar.
  • Aan te sluiten op 20- en zware 50 liter fusten
  • Fusten hoeven niet onder je bar te staan.
  • Een geopend fust is 3 tot 5 dagen houdbaar
  • Reiniging: 1 keer per 4 weken.
  • Houd rekening met aantapverlies bij ieder fust.
  • Er is ±40% meer koolzuur nodig dan bij een fustenkoelingsysteem.
  • Hoge tapcapaciteit

In detail:

  • Laat het fust minimaal 24 uur rusten voordat het wordt aangesloten. Het bier bevat een bepaalde hoeveelheid koolzuur. Dit kan extra schuimvorming veroorzaken.
  • Zorg dat de opslagruimte van de fusten een constante temperatuur heeft. Als dat zo is, hoef je de tapdruk niet per seizoen aan te passen.
  • De tapdruk van het koolzuur op het hoofdventiel (direct na de koolzuurfles) moet zorgvuldig ingesteld worden. De tapdruk is afhankelijk van de opslagtemperatuur.
  • Het fust hoeft niet direct onder de tapkraan geplaatst te worden. Hij kan tot een afstand van maximaal 15 meter worden opgeslagen bij gelijkvloerse fustopslag en biertapkraan.
  • Met een fustomschakelsysteem (TAParade) van Bavaria kunt u tot 5 fusten tegelijkertijd aansluiten op 1 tapkraan. Bij een leeg fust schakelt het systeem automatisch door naar een nieuw fust.
  • Na het verwisselen van een fust en bij stilstand van langer dan 3 dagen, moet de bierleiding doorgespoeld worden. Gebruik daarvoor de spoelkop. 
  • Laat de tapinstallatie elke 4 weken reinigen door een erkend bedrijf.


Veiligheid

1. Koolzuurcilinders zijn onder hoge druk gevuld met vloeibaar koolzuurgas. De lucht in de  ruimte waarin de koolzuurcilinders zich bevinden, moet regelmatig ververst worden. Bij een ruimte van minder dan 100m3 moet dit ten minste 4x per uur gebeuren. Als de luchtverversing minder dan 4 maal per uur plaatsvindt in een ruimte met een inhoud kleiner dan 100m3, of minder dan 2 maal in een ruimte groter dan 100m3, is het verplicht gebruik te maken van een gasdetectiesysteem om het koolzuurgehalte permanent te meten (zie wettelijk verplichte veiligheidsvoorzieningen kooldioxide = CO2). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Nederlandse koolzuurcentrale 046-4523512.

2. Het inademen van koolzuur in lage concentraties kan hoofdpijn veroorzaken. Bij hoge concentraties kan men het bewustzijn verliezen en kan verstikking optreden. Wanneer huid en/of ogen met koolzuur in aanraking komen, moet er minstens 15 minuten met water gespoeld worden. Evacueer bij ongewild vrijkomen van koolzuur de ruimte. Ventileer altijd de ruimte na het vrijkomen van koolzuur (zie veiligheidsvoorschriften koolzuur)

3. De maximale toegestane druk in het fust is 3 bar. Ideale opslagtemperatuur is 15 tot 20 graden. Stoot nooit tegen een fust en laat het fust nooit vallen. 


Het fustendoorstroomsysteem wordt door Bavaria Horeca Service geïnstalleerd.

Ook verlenen wij advies en service op gebied van storingen, onderhoud en reiniging. U kunt voor de mogelijkheden hierover contact opnemen met uw accountmanager.