9x scoren met bokbier

De zomerse salades op je menukaart maken plaats voor stoofpotjes met wild. Verse aardbeien worden vervangen door stoofperen en lange terrasavonden worden verruild voor gezelligheid binnen. Het najaar staat voor de deur, tijd voor bokbier!

Beleving is meer dan ooit belangrijk in de horeca. De gast van vandaag wil verrast worden. Oók op het gebied van bier. Nu de herfst in aantocht is, kun je je gasten iets extra’s bieden door een aantal mooie bokbieren op je kaart te zetten. Bokbier is door zijn milde smaak en bijzondere eigenschappen toegankelijk voor een breed publiek. En er is méér dan het vertrouwde bokbier. 9 tips voor een mooi, ge(s)laagd assortiment.

1. Vertel met passie

Wat er ook op je bierkaart staat, je gasten genieten extra als je er een mooi verhaal over vertelt. Bokbier leent zich daar perfect voor. Er zijn tenslotte zo veel soorten! Vertel je gasten daarom het verhaal rond jouw bokbieren. Praat met ze over het ambacht, de ingrediënten, de brouwerij. En omdat je pas met overtuiging kan vertellen als je weet wat je schenkt, is het belangrijk dat je met je team voorproeft.

2. Kies een craft bier van eigen bodem

Helemaal van nu: craft bier. Liefst van eigen bodem en met een bijzonder verhaal. Een mooi voorbeeld is bokbier van Maallust uit het Drentse Veenhuizen, dat in 1825 nog bekendstond als Hollands Siberië. In die tijd werden daar duizenden landlopers, weduwen, wezen en bedelaars naar verbannen. Het Veldwachter Bockbier is krachtig, licht zoet en heeft een intense bruinrode kleur.

3. Neem een biertip op bij je hoofdgerechten

Stoofpotje op je kaart? Konijn als dagschotel? Vegetarisch gerecht met paddenstoelen en linzen? Bokbier komt tot zijn recht bij eten met een uitgesproken smaak. Door bij je hoofdgerecht een bokbiertip te zetten, zullen je gasten vaker kiezen voor dit bier.

 

stoofpotje
steenbrugge-abdijbock
4. Zet een vertrouwd bier op je kaart

Niet elke gast is avontuurlijk. Voor de bierliefhebber die wel een bokbier wil proberen maar houdt van vertrouwd, is het prettig als er een herkenbaar bier op de kaart staat. Zo heeft Bavaria Bok wél die typische karamelsmaak en licht-bittere tonen, maar blijft dit bier subtiel.

5. Maak je bokbier zichtbaar

Laat zien dat je bokbier verkoopt - letterlijk. Bijvoorbeeld door (krijt)borden neer te zetten waarop je het nieuwe bokbierseizoen aankondigt. Of doe een flyer over je bokbier in de menukaart en zet een leaflet over het lekkerste bokbier op tafel.

6. Ga voor Belgisch

België staat met haar jarenlange brouwtraditie bekend om haar speciaalbieren en biedt ook met haar bokbieren een mooie aanvulling op je bierassortiment. Een voorbeeld is de Steenbrugge Abdij Bock van Brouwerij De Gouden Boom. In dit robijnkleurige bokbier met zijn lichtgerookte aroma proef je kaneel en iets van fruit. De smaak komt van ‘gruut’. Dit is een eigen kruidenmengsel van de brouwerij, dat men in de Middeleeuwen kocht bij het Gruuthuse, het kruidenhuis van Brugge. 

7. Organiseer een proeverij

Proeven is geloven. Laat je gasten daarom altijd even voorproeven. Of beter nog: laat je gasten kennismaken met bokbier middels een proeverij. Of stel een borrelarrangement samen van bokbieren en de lekkerste bijpassende hapjes. Bokbier kun je zo drinken, maar is ook een goede begeleider van zowel zoet als hartig.

8. Inspireer met trappistenbier

Trappistenbier spreekt tot de verbeelding. Het wordt vaak al eeuwenlang gebrouwen door monniken binnen de muren van het klooster. Bij de Brabantse Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven wordt al sinds 1884 in stilte biergebrouwen. Als enige trappisten-brouwerij maken ze een bokbier. La Trappe Bockbier is een aanrader voor de gevorderde bokbierdrinker. Dit flink bittere bier heeft de geuren van geroosterde mout, koffie en noten en een gebrande, kruidige smaak.

9. Verras met Duitse bock

Mooi om over te vertellen is Duits bokbier dat is gebrouwen volgens het ‘reinheitsgebot’, wat betekent dat voor het bier alléén gemoute granen, water en hop gebruikt is. Een mooi Duits bokbier is bijvoorbeeld dat van de Beierse Ayinger Privatbrauerei. De familie die hier aan het roer staat, bewaakt de oospronkelijke biertradities en recepten. De brouwerij gebruikt hop, gerst en tarwe van boeren en telers in Beieren en mineraalwater

uit eigen bronnen. De Ayinger Celebrator is een dubbelbok: hiervoor wordt meer mout gebruikt dan voor een normaal bokbier. Dat levert meer vergistbare suikers en een hoger alcoholpercentage op, en een vollere smaak.

Bavaria-Bokbier-Proeveri